Detectie Helicobacter pylori antigen

Print

Beschrijving van de test

Naam:
Detectie Helicobacter pylori antigen
Frequentie:
7/7
TAT:
1 dag
24u/24u:
Nee
Verantwoordelijke bioloog:
dr. Katelijne Floré

Afname van het materiaal

Afname:
Faeces
Toegelaten recipiënt:
Steriel potje

Criteria voor aanvaarding of bijaanvraag

Acceptatie:
AFAZFAB00004 Aanvraagbrief Microbiologische diagnostiek

Analyse

Analysemethode:
Laterale flow immuno-chromatische membraantest voor het opsporen van Helicobacter pylori antigen in faeces.
Een monoclonale antigentest toont een sensitiviteit van 94% en specificiteit van 97% (getest in 2499 patiënten in pre-therapie setting in systematische review van 22 studies). Post-therapie levert deze antigentest een gevoeligheid van 93% en een specificiteit van 96% (Gisbert JP et al. Am J Gastroenterol.2006;101:1921-30).
Interferentie:
Antigentest na behandeling: ten minste 4 weken na het stoppen van de antibiotische behandeling en ten minste 2 weken na het stoppen van behandeling met protonpompinhibitoren.
Interpretatie:
Helicobacter pylori is een gram-negatieve micro-aërofiele bacil die kan voorkomen in de maag. Deze bacterie is bestand tegen maagzuur en komt in de maag bij 10 tot 20% van de mensen in ontwikkelde landen voor (>40% in ontwikkelingslanden). Deze bacterie hoeft geen klachten te geven, maar bij aanwezigheid van een zweer in de maag of duodenum wordt H. pylori in 95% van deze gevallen gevonden in het maagslijmvlies. Daarmee is er een duidelijk verband tussen deze aandoening en de bacterie. H.pylori tast de beschermende laag van de maag aan waardoor de verteringssappen de maagwand irriteren. Een infectie met deze bacterie veroorzaakt chronische gastritis waardoor het risico op het ontwikkelen van maag en duodenale zweren, gastric adenocarcinomen en mucosa-associated lymphoid tissue lymphoma (MALT) aanzienlijk vergroot.
Het opsporen van het H.pylori antigen in faeces (SAT) is een snelle, eenvoudige, niet invasieve en betrouwbare test en heeft als doel een infectie met H.pylori, of het effect van de behandeling, op te sporen.

Laatst gewijzigd op

Glims system
02-04-2025